Mirjam van Aken | Professor van Swaaijlaan 3 | 4731 EV Oudenbosch | T: 0165-330640

Wat is gingivitis en parodontitis?

Ongeveer 1 op de 3 mensen van boven de dertig heeft een of andere vorm van parodontitis. Omdat parodontitis vaak onopgemerkt en zonder pijn ontstaat, weten veel mensen niet dat ze er last van hebben. Het is belangrijk te weten dat een gezond gebit een gezonde fundatie vereist. Recent onderzoek heeft een relatie gevonden tussen parodontitis en ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en vroeggeboortes van baby's.

Parodontitis is een chronische ziekte die het tandvlees en het bot rondom een tand of kies aantast. Doordat bacteriën in de tandplaque ( het wit-geel achtige laagje op je tanden als je een dag je tanden niet poetst) zorgen ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. De beginvorm van deze ontsteking noemen we gingivitis. Het tandvlees is rood, gezwollen en bloedt tijdens het poetsen. Door het verbeteren van de mondhygiëne en professionele gebitsreiniging kan blijvende schade in dit stadium nog voorkomen worden.

Wanneer gingivitis niet behandeld wordt kan er een parodontale aandoening ontstaan. De toxische producten uit de bacteriën zorgen ervoor dat de vezels, waarmee de tand aan het bot bevestigd zit, vernietigd worden. Er ontstaan pockets, ruimte tussen de tand en het tandvlees. Het kaakbot verdwijnt en is er sprake van verlies van fundament. De tanden en kiezen zullen los gaan staan en is het vaak al te laat.

Plaque is de oorzaak van parodontitis, maar er zijn een aantal risicofactoren die de ernst van de aandoening en de snelheid waarmee zij voortschrijdt, kunnen beïnvloeden. Dit zijn roken, erfelijke factoren, algemene gezondheidscondities, bepaalde geneesmiddelen, stress, hormonale veranderingen en ongezonde voeding.

De beste manier om parodontitis te voorkomen is door een goede mondhygiëne, dagelijks goed poetsen en het reinigen tussen de tanden en kiezen. De mondhygiëniste zal samen met u de methode bespreken die het beste bij u past. Als tandplaque niet voldoende verwijderd wordt ,kan er tandsteen ontstaan. Door mineralen uit het speeksel wordt de plaque verkalkt. Tandsteen is erg poreus en bacteriën zullen zich zeer thuis voelen in deze prettige omgeving. Daarom is het van groot belang dat het tandsteen regelmatig verwijderd wordt, ook onder het tandvlees.